6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu Uyarınca Limited Şirketlerde Ortaklar Genel Kurulu Karar Nisapları

 

GENEL KURAL  620.md. Kanun veya şirket sözleşmesinde aksi öngörülmediği takdirde seçim kararları dahil,tüm genel kurul kararları, toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile alınır.
ÖNEMLİ KARARLAR 621.md.  
Şirket işletme konusunun değiştirilmesi Temsil edilen oyların en az 2/3 sinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekir.
Oyda imtiyazlı esas sermaye paylarının öngörülmesi Temsil edilen oyların en az 2/3 sinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekir.
Esas sermayenin artırılması Temsil edilen oyların en az 2/3 sinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekir.
Rüçhan hakkının sınırlandırılması ya da kaldırılması Temsil edilen oyların en az 2/3 sinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekir.
Şirket merkezinin değiştirilmesi Temsil edilen oyların en az 2/3 sinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekir.
Müdürlerin ve ortakların, bağlılık yükümüne veya rekabet yasağına aykırı faaliyette bulunmalarına genel kurul tarafından onay verilmesi Temsil edilen oyların en az 2/3 sinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekir.( bu halde ilgili ortak oy kullanamaz- 619/3.md.)
       
Bir ortağın haklı sebepler dolayısıyla şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması ve bir ortağın şirket sözleşmesinde öngörülen sebepten dolayı şirketten çıkarılması Temsil edilen oyların en az 2/3 sinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekir.
Şirketin feshi Temsil edilen oyların en az 2/3 sinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması gerekir.
Kanunda öngörülen ağırlaştırılmış nisapları daha da ağırlaştıracak şirket sözleşmesi hükümleri 621/2.md. Ancak şirket sözleşmesinde öngörülecek çoğunlukla  alınabilir.
Sermayenin azaltılması 592.md. 473/3,421/3 Sermayenin en az %75’ini oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin olumlu oy vermesi gerekir.
ŞİRKET SÖZLEŞMESİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ –GENEL KURAL- 589.Md. Aksi şirket sözleşmesinde öngörülmediği takdirde esas sermayenin 2/3 sini temsil eden ortakların kararı ile değiştirilebilir. (Yukarıda 621. Md altında sayılan değişiklikler istisnadır.)
Ek ya da yan edim yükümlülükleri öngören sözleşme değişikliği veya bu tür mevcut yükümlülükleri artıran değişikliklere ilişkin  genel kurul kararları 607. Md. İlgili tüm ortakların onayı ile alınabilir.
Birleşme kararı 151/1-c  Sermayenin en az 3/4 ünü temsil eden paylara sahip bulunmaları şartıyla, tüm ortakların 3/4 ünün onayıyla
Bölünme kararı 173/2, 151/1-c Sermayenin en az 3/4 ünü temsil eden paylara sahip bulunmaları şartıyla, tüm ortakların 3/4 ünün onayıyla
       
Tür değiştirme 189/1-c  Sermayenin en az 3/4üne sahip bulunmaları şartıyla, ortakların 3/4ünün kararı ile
   
   
Test

Form Gönderimi

Tamam